Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Gör ditt hem kemikaliesmart

Under de senaste femtio åren har produktionen av kemikalier blivit femtio gånger större. Även om kemikalielagstiftningen är starkare idag än kan många produkter som vi använder dagligen både innehålla och ge ifrån sig skadliga kemikalier. I värsta fall ämnen som kan vara cancerframkallande eller hormonstörande.

Gör ditt hem kemikaliesmart

Frida Ramström är inspektör på Kemikalieinspektionen:

– Vissa saker är enkla att förstå, som att det kan vara livsfarligt för ett barn att få i sig varningsmärkta kemikalier. Men annat är mer luddigt, saker som vi utsätts för i små mängder men under hela livet. Ämnen som fälls ut, partiklar som nöts ned och som vi får i oss. Det är svårt att dra slutsatser eftersom forskningen inte vet exakt vad det gör med oss på lång sikt. Här ovan listar vi några av Fridas tips för att göra ditt hem mer kemikaliesmart. Ännu fler tips hittar du bland annat på kemikalieribarnsvardag.se, eller lyssna på Kemikaliepodden.


Din bostad är byggd utan farliga kemikalier. Men hur är det med dina egna saker? Här är tips för en friare vardag!

Dammtorka och vädra

Sladdhärvorna bakom tv och datorer är ofta en härlig kemikaliegömma. Alla små partiklar som nöts av, som fälls ut eller läcker hamnar ju i dammet, som vi andas in. Ta ett extra varv med dammsugaren om du har små barn som gärna kryper på golvet, och dammtorka ytor. Studier har visat att katter har högre halter av skadliga ämnen, eftersom de får i sig så mycket damm när de tvättar pälsen.

Förvara kemikalier oåtkomligt för barn

Rengöringsmedel och propplösare i färgglada flaskor kan vara farliga lockelser. För att inte tala om maskindiskmedelstabletter – de ser ju ut som godis!

Använd kemikalier som de är tänkta att användas

Och använd dem inte till annat. Recept på hemmagjort slajm kan innehålla raklödder, linsvätska och lim. Sådana produkter är inte framtagna för att små barnhänder ska leka och vara i närkontakt med. Gör lera med matvaror du har hemma istället!

Kemikaliesmart magiskt slajm

  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vatten
  • En droppe karamellfärg (kan uteslutas)

Slajmen blir hård när du rullar den i handen, och flyter iväg när du håller handen stilla. Roligt! 

Tvätta nya textilier

Vid tillverkningen kan flera tusen kemikalier användas. Tvätta därför alltid sängkläder och kläder som ska vara nära kroppen, så att inga rester finns kvar. Eller fynda på second hand!

Säg hej då till gamla plastleksaker

Mjuk plast från 80-talet är med stor sannolikhet pvc-plast och innehåller troligen ämnen som nu är förbjudna. Rensa därför bort gamla leksaker, framförallt om du har små barn som gärna stoppar saker i munnen, eller som sover med dem i sängen. Nya leksaker omfattas av strängare lagstiftning. Gamla och trasiga mobiltelefoner är inte heller utvärderade kemiskt ur ett barnperspektiv.

Familjebostäders miljöarbete 

Familjebostäder har höga miljökrav på allt byggnadsmaterial, framförallt inomhus. Ett av våra miljömål är att ha 100 procent giftfria byggmaterial och produkter, och att allt är granskat och miljögodkänt enligt Byggvarubedömningen. Det gäller allt från stommar, betong och väggskivor till målarfärg, plastgolv och sladdar.