Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Bra tid att organisera hemma

Nu när många av oss spenderar mer tid i hemmet så passar det utmärkt att rensa och organisera. Familjär har pratat med Paulina ”Förvaringsdrottningen” Draganja om det som borde vara självklart men är så svårt: att ha ordning i hemmet.

Bra tid att organisera hemma

Hitta orsaken

Lösningen till stökighet heter dock inte fler korgar och lådor. Kärnan är att hitta själva orsaken till röran. Om det är stökigt i hallen, beror det på att det saknas plats? Eller saknas det kanske ett system? När du vet vad som inte fungerar, och varför, blir lösningen enklare. Du blir också mer motiverad att skapa förändring.

Kom igång

Prioriteringslistan är ett enkelt sätt att komma igång. Börja med att skriva ner allt du stör dig på i hemmet. Stort som smått. Ta sedan ett varv i hemmet och komplettera eventuellt listan.
– Att ha saker i huvudet gör oss stressade, säger Paulina. Bara du får ner det på ett papper kommer det genast kännas bättre.
Bestäm vad som ska prioriteras och hur ni eller du ska börja. Kanske med det som brådskar mest? Eller det som är enklast, för att få resultat snabbt och känna dig motiverad till mer? Oavsett vad, se till att boka in tid för det i kalendern.

De fyra S:en

Innan du kan börja organisera smart behöver du rensa ut några saker. Troligen en hel del. En välkänd rensningsprincip är de fyra S:en: Spara, Slänga, Skänka, Sälja. Nästa puckel att ta sig över är att faktiskt få de utrensade sakerna att lämna hemmet. För det behöver du skapa utkorgar, specifika platser för sakerna du ska göra dig av med.
– Utkorgarna möjliggör att du får mer plats någon annanstans, säger Paulina. Jag har en korg i min garderob med sälj/skänk. Där lägger jag direkt plagg som jag inte längre trivs i.

Sortera efter funktion

När grejerna ska in igen pratar Paulina varmt om funktion.
– Tänk på förvaring utifrån användningsområde. Om du har en viss sorts skålar och kärl som du bara använder till jul – då ska de ligga i jullådan och inte ta upp plats i köket. Var borstar du håret? Kanske passar hårborsten bättre vid hallspegeln än i badrumsskåpet?
– Dela upp lådor med mindre lådor, annars kommer saker garanterat flyta ihop, tipsar Paulina. Och dold förvaring behöver inte vara snygg eller dyr. Gamla kartonger duger gott. Tänk funktion före allt. Lådor staplade på varandra behöver vara utdragbara, så att du enkelt kommer åt. Om du behöver köpa ny förvaring: mät ordentligt.

Vem är Paulina Draganja? 

Paulina Draganja, organiseringsexpert och influencer, driver bloggen Förvaringsdrottningen.com. Författare till böckerna ”Förvara smart”, ”Organisera och förvara – 1 projekt i veckan” och ”Flytta smart”. Bor i lägenhet med man och 2 barn. Följ @forvaringsdrottningen på Instagram och Pinterest.