Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Ovanliga husdjur

Husdjur kommer i många olika färger, former och
arter. Säg katt, hund eller kanariefågel och ingen
kommer höja ett ögonbryn. Men hur är det att ha
lite ovanligare djur som husdjur? Häng med till Farsta.

Ovanliga husdjur

Att ha husdjur är en dröm som delas av många. En av dem som fastnat för lite mer ovanliga sällskapsdjur är Malin i Farsta. Eller vad sägs som spökskräcka, kungspyton, boaorm, tarantella och en gäng filörade trädgrodor?

- Karmeli kan hänga runt min hals när jag dammsuger. Då har hon bra utblick och koll på läget, säger Malin. 

Att ha orm kräver en del förberedelse.

– Det är viktigt att se till vilken sorts orm det är, säger Malin. Både boaormar och kungspyton är arter som gärna ligger varmt och trångt, men boaormarna är mer aktiva och ute och rör sig i terrariet. De vill bo ensamma men gillar att ha plats. Kungspyton är däremot inte så förtjusti stora ytor. I djungeln bor de i mörka hålor eller termitstackar, så de måste få ha en grotta i sitt terrarium att krypa in i. Den största utmaningen med reptileroch amfibier är att hålla rätt temperatur och luftfuktighet. En vanlig lägenhet harungefär 20 % luftfuktighet i normala fall.

– Boaormar är regnskogsdjur och vill ha 60–80 % luftfuktighet i sina terrarier,annars torkar deras luftrör ut. Vi har en speciell "fogger" som gör ånga till dem.

Två-, fyr, sex- och åttenta vänner

Det är inte bara djur utan ben som Malins familj gillar. Ett gäng grodor har också funnit sig tillrätta i terrariet bland stenar, grenar, jord och löv. De färgstarka grodorna ser ut precis som på film. Två mindre terrarier huserar också vandrande pinnar. 

Vad säger regelboken?

Hur djur ska hållas och skötas regleras genom djurskyddslagsstiftningen, som Jordbruksverket har hand om. På deras sajt finns tydliga direktiv kring hur stor bur och levnadsyta olika djurarter behöver, vilken sorts föda de ska ha och allt annat du behöver veta för att kunna ta hand om ett husdjur på bästa sätt. En viktig del är naturligtvis också att visa hänsyn till sina grannar. En olycklig hund som alltid skäller, eller en katt som kissar i trapphuset, gör ingen granne glad.

Enligt Jordbruksverket har man märkt ett ökande intresse för mer ovanliga sällskapsdjur, som till exempel flygpungekorre. Det bekräftas även av Pernilla Melander på Agria Djurförsäkringar:

– Vi har försäkringar för alla typer av smådjur, även illrar, ödlor e t c. Allra mest ökar intresset för kaninförsäkringar, men vi får också förfrågningar om egyptiska pygméigelkottar och minigrisar.

Mer information och fina bilder hittar du i den fullständiga artikeln i Familjär nr 3, se länken nedan.