Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Plugg, prat och pepp

En ny termin ligger runt hörnet och genom Stiftelsen Läxhjälpen kan högstadieelever plugga ikapp och läsa upp betygen. I våras hängde vi med läxhjälparna Simon, Sohaila och Mikael under ett pass i Farsta grundskola.

Läxhjälparen Sohaila hjälper Rojin att sätta tänderna i veckans matteuppgifter. Rojin går i åttan men går i niornas läxhjälp.

Läxhjälparen Sohaila hjälper Rojin att sätta tänderna i veckans matteuppgifter. Rojin går i åttan men går i niornas läxhjälp. Foto: Moa Karlberg.

– Andelen elever som går ut nian med gymnasiebehörighet sjunker sett över tid, säger Erica Hagström, regionchef på Stiftelsen Läxhjälpen. Även om kurvan vänt uppåt igen sedan 2016 finns skolor där inte ens hälften har tillräckliga betyg. Därför finns Läxhjälpen. Vi vill att alla ska växa upp med förutsättningar att klara skolan och forma sin egen framtid.

Läxhjälpen erbjuder ett program för elever i åttan och nian, där de efter skoltid kan plugga ikapp, läsa läxor och lära sig nytt i lugn och ro. Passen leds av läxhjälpare som är avlönade högskolestudenter, från många olika utbildningar, bakgrunder och områden.

– Läxhjälparna blir positiva förebilder för eleverna, berättar Erika. Flera har själva gått i skolorna som de jobbar i vilket skapar en identifikation för eleverna. Genom relationen med läxhjälparna kan eleverna få upp ögonen för gymnasie- och högskolestudier.

Familjebostäder har samarbetat med stiftelsen i mer än tio år och hjälper varje år ett femtiotal elever i Farsta grundskola och Rinkebyskolan. Att få läxhjälp är gratis – men eleverna måste skriva på ett kontrakt där de förbinder sig att gå på läxhjälpen under minst en termin, två tillfällen i veckan. Regelbundenheten är en stor del av att Läxhjälpen fungerar så bra. Eleverna träffar sin läxhjälpare sex timmar i veckan och får god kontakt. Grupperna är små, med tre läxhjälpare på 15 elever.

MENTORSKAP OCH MATTEPROV

I Farsta grundskola jobbar läxhjälparna Simon och Sohaila som läser pol.kand. i statsvetenskap och nationalekonomi, och Mikael som läser till en masterexamen i idéhistoria. Måndagar och onsdagar träffar de sina nior för att plugga, prata och peppa.

– Eleverna väljer själva vad de ska jobba med, säger Simon. Ofta är det något de inte hunnit med, en halvfärdig inlämningsuppgift, ett kommande matteprov. Jag försöker peppa dem så att de hinner göra klart här.

– Pratet runtomkring är lika viktigt som läxorna. Att höra hur de mår, hur det är hemma, kompisar. Det är mycket som pågår när man är tonåring.

Sohaila instämmer i att mentorskapet är en stor del:
– Ibland är det inte själva uppgiften som är problemet utan självförtroendet. Om det har gått dåligt på proven kanske eleven tappar tron på sig själv och det blir lätt att halka efter. Vi får peppa, skapa motivation till att orka, vilja och inte ge upp. Det är ett slags mentorskap, där pratet med eleverna är lika viktigt som själva uppgifterna.