Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Rinkeby får ny ljuskonst

I veckan invigdes den nya ljuskonsten som ska lysa upp några av husfasaderna på Rinkebystråket. Det är elever från Rinkebyskolan som har satt färg på väggarna.

Eldana 13 år, framför det konstverk hon varit med och skapat. Foto: Sara Appelgren.

Samtliga sjundeklassare på Rinkebyskolan har under december månad skapat konst under ledning av ljusdesigner Marianne Lind och konstnär Stina Wollter. I veckan var det dags för invigning med elever, skolan och föräldrar. 

Invigningen inleddes med fika och tal av Familjebostäders vd Jonas Schneider samt projektledare Elin Sundqvist.

– Det är ni ungdomar som är framtiden, glöm inte det! Jag är stolt över att i dag vara med och inviga något som förenar konst med trygghet och göra det tillsammans med er, sa vd Jonas Schneider.

Kropp, rörelse och färg

Temat för konstprojektet har varit kropp, rörelse och färg. Eleverna har fått utgå från sin egen kropp och identitet och avbildat sin figur i full storlek.

De 36 kropparna återfinns i olika positioner med detaljer som kepsar, sjalar och bollar. De bildar tillsammans sex olika konstverk som av ungdomarna fått namn som Känslonova, Rinkebystråkets artister och Rinkeby är fullt av talang.

–Unga idag är så omgivna av snäva normer om hur saker ska vara och se ut. Att få ta det här utrymmet, med sin kropp och sina rörelser i skala 1:1 är betydelsefullt. När de avbildar sig själva tar de makten och bestämmer hur de ska se ut, vilka färger och uttryck, vem de vill vara. I skapandet kan man få syn på sig själv, säger konstnär Stina Wollter som för andra gången är med och genomför projektet tillsammans med ljusdesigner Marianne Lind.

Att få synas i stadsbilden

Ljusdesigner Marianne Lind driver företaget Ljuslandskap AB och ligger bakom projektidén från 2016.

–Meningen med projektet Lysande konst är att ungdomarna ska få vara med och skapa miljön där de bor, att de får ta plats, synas och vara viktiga. Det känns fantastiskt att stödja och inspirera ungdomarnas inneboende skaparkraft och nu uppleva hur glada och stolta de blir av att se sin konst lysa på Rinkebystråket, säger Marianne efter direkt invigningen.

Resultatet blev både färgsprakande och livfullt och när de 6 konstverken tänds i skymningen året om är de ett bidrag till ökad trygghet i området.

Konstprojektet är ett samarbete mellan Rinkebyskolan, Familjebostäder, ljusdesigner Marianne Lind och konstnär Stina Wollter.