Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Vackert ute med hållbara växter

Nu satsar vi på planteringar som håller året om och är bättre för klimatet. Vår- och sommarväxterna i krukor börjar fasas ut, där det är möjligt planterar vi istället växter som håller hela säsongen.

Vackert ute med hållbara växter

Den här tiden på året brukar vi låta vår- och sommarblommor i krukor pryda våra bostadsområden. Ett fint sommartecken, men inte lika klimatvänligt. Säsongsväxterna behöver mer vatten än växter i rabatter och bidrar till onödiga transporter och mycket avfall. I år börjar vi att fasa ut säsongsväxter i krukor i vissa områden. Där kommer vi istället att kompensera med mer hållbara växter i rabatter vid husen, som exempelvis blomsterlökar som blommar tidigt på våren.

I hyresgästenkäten önskade flera hyresgäster att entréerna skulle få ett lyft. I några områden kommer vi att ge entréerna särskild uppmärksamhet för att bli fina och välkomnande.

Det blommar hela säsongen

Planteringarna får buskar och blommor som kommer att blomma växelvis under hela säsongen. Det blir en blandning av perenna och årliga växter tillsammans i varje rabatt och de väljs utifrån vad som passar området, om det är skuggigt och vått eller soligt och torrt, berättar Charles Hampson, trädgårdsingenjör på Familjebostäder.

Arbetet kommer att pågå på flera håll i våra områden med start i höst. Där det inte finns möjlighet att plantera i rabatter kommer krukorna att få vara kvar, men med växter som håller längre än en säsong och även bidrar till vintergrönska.