Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Svalare inomhus

Härligt och varmt sommarväder kan ge höga inomhustemperaturer i många lägenheter. Här kommer några tips på hur du kan få det lite svalare.

Sol på husfasad

Om det är över 26 grader i lägenheten räknas det som för varmt, om värmen i sig under en lägre period. Det gäller dock inte om det råder extrema väderförhållanden, som värmebölja. Familjebostäders hus uppfyller de krav som finns för ventilation, men de är inte anpassade för extrema temperaturer.

Här följer några tips på vad du själv kan göra för att få det svalare i lägenheten när det är varmt inne.

Stäng ute värmen

Stäng ute solen och värmen så gott det går under dagtid. Håll fönster och dörrar stängda och dra för persienner och gardiner.

Vädra på kvällen och natten

Vädra på kvällen/natten när temperaturen ute är lägre än inomhus, försök ordna korsdrag. Det kan också vara skönt att använda en vanlig bordsfläkt eftersom luft som rör sig känns svalare.

Om det är svårt att sova

Om du har svårt att sova kan du prova att kyla ner ditt lakan i en påse i kylskåpet några timmar innan du går och lägger dig.

Svalka dig

Kom ihåg att dricka mycket vatten och kanske är du sugen på ett svalkande dopp? På Stockholms stads webb hittar du närmsta badplats, utomhusbassäng och plaskdamm. 

Stäng till för tjuvar

Till sist - tänk också på att stänga fönster och balkongdörr när du går hemifrån. Du som bor nära marken bör inte sova med öppen balkongdörr eller öppna fönster på grund av inbrottsrisken.